LEIF OVE ANDSNES LANSERER NY KAMMERMUSIKKFESTILVAL PÅ VESTLANDET ROSENDAL KAMMERMUSIKKFESTIVAL

osendal: Etter en og en halv times reise fra Bergen Lufthavn legger ”Hardangerfjordekspressen” til kai i den lille bygda som ligger der i en grønn dal omringet av bratte fjell og mektige fossefall.

032 (1)

Det var her Ludvig Rosenkrantz og Karen Mowat begynte å bygge sitt lille slott i 1661, som de kalte Rosendal. I 1678 ga kong Christian V av Danmark-Norge eiendommen den unike status som det eneste baroniet i Norge. I dag kan slottet og den vakre velstelte hagen tilby de besøkende et lite glimt av Norges historie i et av landets mest spektakulære omgivelser.

For Leif Ove Andsnes er dette det perfekte stedet for en ny kammermusikkfestival. Festivalen lanserer han i august 2016, i sammenheng med åpningen av en ny konsertsal på Baroniet Rosendal. I tillegg til konserter som vil foregå i de gamle salene på slottet, vil den fire dager lange festivalen også inneholde konserter på den nye scenen – en konsertsal med 400 seter – som nettopp er blitt omgjort fra en tidligere gammel låve på eiendommen. På toppen av dette vil det foregå kveldskonserter i den gamle middelalderkirken fra 1250, Kvinnherad Kyrkje, imens åpne foredrag og diskusjoner vil finne sted på dagtid.

Torunn_Leif Ove Andsnes 1996

Leif Ove Andsnes har vert fast utøver på Baroniet Rosendal i over 20 år. Den første konserten ble holdt i 1992, og siden 1995 har han opptrådt på slottet minst en gang hver sommer. ”Baroniet Rosendal er et veldig spesielt sted” kommenterer han, ”og musikk har vert en del av dette stedets kulturelle liv i generasjoner. Det er utrolig å tenke på hvordan kunstnere og musikere har krysset fjorden her i over trehundre år. Blant de mange som tok turen, var også musikalske legender som Edvard Grieg og Ole Bull.”

”Idéen om en intimfestival som strekker seg over en langhelg har vokst fram som følge av kjærligheten jeg har for Baroniet Rosendal. Med etableringen av den nye konsertsalen blir denne idéen nå mulig å gjennomføre. Vi har også vært så heldige å få kjøpe inn to Steinway grand flygler, som jeg tilfeldigvis kom over da de ble restaurert. Det ene – som dateres tilbake til 1980 – var faktisk det pianoet jeg brukte da jeg gjorde min første Schumann-innspilling for nesten 15 år siden (sonate i A-moll, D959). Det vil bli spesielt å se dette instrumentet i samme omgivelser som den eksisterende historiske samlingen av instrumenter ved Baroniet Rosendal, som blant annet består av et Pleyel Fortepiano fra 1860.”

 

sager (1)For the first festival which runs from 11 – 16 August 2016, Leif Ove Andsnes is joined by both fellow Norwegian and international artists including Bertrand Chamayou and Jie Zhang (Piano), Vilde Frang and Guro Kleven Hagen (Violin), Eivind Holtsmark Ringstad (Viola), Frida Fredrikke Vaaler Wærvågen and Sol Gabetta (Cello), Marius Flatby (Doublebass), the Brentano String Quartet, Matthias Goerne (Baritone), Mari Eriksmoen (Soprano), Sharon Kam (Clarinet), Peter Whelan (Bassoon) and Ragnhild Lothe (Horn).

I den første festivalen, som vil foregå fra 11.-16.august 2016, får Leif Ove Andses selskap av både norske og internasjonale utøvere, deriblant Bertrand Chamayou og Jie Zhang (piano), Vilde Frang og Guro Kleven Hagen (fiolin), Eivind Holtsmark Ringstad (bratsj), Marius Flatby (kontrabass), Brentano String Quartet, Matthias Goerne (baryton), Mari Eriksmoen (sopran), Sharon Kam (klarinett), Peter Whelan (fagott) og Ragnhild Lothe (horn).

028

Som det første temaet for festivalen har Andsnes valgt året ”1828”. Da Franz Schubert døde den 19.november 1828, bare 31 år gammel, etterlot han seg hele 1500 verk. Til tross for at han var mye syk mot slutten av livet, fikk ikke dette noen påvirkning på kreativiteten hans. Schubert komponerte derimot noen av sine mest bemerkelsesverdige verk de siste månedene før han døde. Under hver av festivalens konserter vil minst ett av Schubert sine verk fra 1828 bli spilt: Schwanengesang, Piano Trio Nos. 1 & 2, Strykekvintetten, Fuge i e-moll og Fantasie i f-moll for firhendig piano og sist, men ikke minst, den gripende og livsbejaende Der Hirt auf dem Felsen.

Av andre verk som vil bli fremført under festivalen, finner vi blant annet John Harbisons mektige pianokvartett November 19, 1828 (1988), et verk hvor Harbison forestiller seg den dagen Schubert dør og gjør reisen til ”den andre siden”, og Jörg Widmanns Idyll and Abyss (2009) – et fascinerende samtidsverk som fokuserer på Schuberts stil i pianokomposisjon og musikalsk uttrykk.

MS Rygerfonn 290607 KP (25)Parallelt med festivalen vil Baroniet Rosendal vise en utstilling med kunstverkene til den sveitsiske kunstneren Paul Klee. Kunstverkene hans hadde stor påvirkning på flerfoldige komponister i det tjuende århundret, og han var selv også en aktiv amatørmusiker. Under åpningskonserten vil Arne Nordheim sitt verk Partita für Paul (1985) bli fremført. Dette verket omfatter fem stykker for fiolin inspirert av bestemte Klee maleri. I løpet av festivalhelga vil det også bli arrangert flere foredrag og diskusjoner med tema rundt de siste årene av Schubert sitt liv og den musikalske inspirasjonen fra Klee.